Sunday, December 15, 2013

Cara Menyediakan dan Penyimpanan Puri Buah untuk Bayi.

Assalamualaikum...

Hai Korang...

Hari ni nana nak share "something" yang kiranya berguna la untuk para ibu yang ada baby macam aku ni haa...
Start 6 bulan dan ke atas, bayi dah boleh makan solid food. Tapi susu ibu still lagi kene teruskan tau... teruskan sampai la bayi kita umur 2 tahun... 

First, kita kupas kulit , tak kisah la nak guna buah apa, epal ke, pear ke.. tapi yang pasti kene kupas dulu kulit dia dan potong kecik-kecik.
Then rebus or kukus buah tu. Lagi elok kalau kukus buah tu, tapi al maklum la kan, rumah baru, pengukus takde, so nana rebus buah tu tapi guna air sedikit je.
Biar agak-agak buah tu dah lembut la...

Then bila dah lembut, kita blend kan dia.... tak payah tambah air sebab buah tu lepas rebus, memang dah lembut.
Bila dah siap kisar, letakkan dalam bekas kecik-kecil yang bertutup. kenape kena bertutup??? sebab tak nak buah tu serap bau-bau ayam atau ikan atau semua bau la dalam peti ais nanti. so better kita guna bekas yang bertutup.
Biarkan sejuk dulu.
So bila dah sejuk, masukkan puri dalam tempat beku, freezer. Macm ni....


 Then esokknya, bila puri dah beku, keluarkan puri dari beka.


masukkan dalam plastik kedap bau. Contohnya macm ni la..

jangan lupa labelkan puri apa dan tarikhnya. sama macam kita labelkan EBM kita.
Tadaa.. macam ni...
Then Simpan dalam tempat beku semula. Bila kita nak gunakan puri tu contonya esok, kelurkan puri malamnya dan letak di tempat peti bawah (Chilled). Jadi esoknya puri tu dah cair dan boleh terus guna.

So tak ada alasan la kita tak nak bagi anak kita makan. Tak ada alasan kita nak bagi anak kita makan makanan yang tak septutnya dia makan. Sesetengah ibu kan, main bagi je, main sumbat je makanan masuk mulut bayi. Biskut lah, roti la... kita kene ingat, bayi umur 6 bulan, tak boleh MAKAN MAKANAN PEPEJAL LAGI!!!!! Perut bayi sangat sensitif tau.


*tetiba ada gambo spentok dengan Qaira.. ignore je la ek... hahaha


SELAMAT MENCUBA YA...

11 comments:

Anonymous said...

cantik la bekas dia..comel2.. nana beli dekat mana ye? yg plastik tu pn beli kat mana?

Anonymous said...

suka suka suka...thnx for sharing....

Anonymous said...

suka suka suka...thnx for sharing....

Anonymous said...

Nana thanks for the info..bekas n plastik tu beli dkt mane yea?

Jue Jamu Susuk Dara said...

Masa nk bg baby mkn tu x perlu panaskan ke..bleh trus bg jer ke bila puri tu dh cair d chilled?

Nurul Shuhada said...

Good info.. tak sabar nak buat puree utk my baby's

chenta nana said...

bekas kecik2 tu nana beli dekat daiso... banyak....'

jue jamu@ tak payah panaskan, lepas cair, boleh terus bagi...

@nurul shuhada@ selamat berpuri2 yaa... hehehe.. syok kalau pelbagai puri untuk anak

Kamallia Wahab said...

Xpe ke bg bby makan makanan sejuk?

Kamallia Wahab said...

Xpe ke bg bby makan makanan sejuk?

Anonymous said...

Better bg yg fresh utk baby.. Sbb dlm peti pon ade jgk bakterianye .

Anonymous said...

Berapa lama makanan yg disimpan dalam freezer boleh bertahan?