Monday, April 18, 2011

Tips Hilangkan sengugut

 Assalamualaikum....

hi korang.. bersama cik puan nana separuh.. kenape saparuh? sebab tak kawen lagi.. muahahaha...
ok2.... kembali pada topik.. actually hari ni nana nak cerita pasal sengugut.... Biasa kalau perempuan yang malas macam nana, malas nak pergi kerja, nana akan pergi jumpa doktor dan buat alasan, sengugut, terus dapat MC... kenape? sebab doktor pun tahu yang sengugut ni sakit.... so, para pempuan... korang ada alasan kukuh tak nak pergi kerja... hahahaha... (mati la aku kalau bos baca...)

Senggugut ni sebenarnya bukan sekadar kekejangan teruk ketika haid, tetapi ia turut menjadi petanda penting supaya semua wanita yang mengalami masalah ini menjalani pemeriksaan awal bagi mengesan kewujudan endometriosis.
Senggugut ni ada dua beradik iaitu sengugut primari dan secondary. Sengugut primari adalah disebabkan oleh pengeluaran prostaglandin yang menyebabkan pengecutan rahim yang kuat. Kebiasaanya ia sering menyerang pada usia muda sebelum berkahwin dan bertahan pada hari pertama dan kedua haid. Manakala senggugut secondary pula disebabkan oleh endometriosis (wujudnya sel endometrium di luar rahim dan berlaku pendarahan di dalam perut) atau jangkitan kronik yang menyebabkan senggugut datang kebiasaannya pada usia lanjut dan bertahan sepanjang pendarahan haid.

 serius pil ni tak elok diamalkan makan kalau sengugut... 
dan kalau makan pun, takkan hilangkan pun sengugut tu...

ada cara nak kurangkan sengugut ni.. petua orang tua la kan....
Petua 1

Ambil sembilan biji pinang tua, dibakar tanpa minyak hingga menjadi arang, dan kemudian ditumbuk hingga halus. Campurkan serbuk pinag bakar itu dengan secawan air suam dan minum selama sembilan hari berturut-turut dari hari pertama datang haid.

Petua 2

Ambil segenggam halia, tumbuk hingga lumat dan masukkan ke dalam segelas air suam. Apabila halia mendap minum air tadi didahulukan dengan selawat.

Petua 3

Minum air rebusan rumput jarum emas atau rumput rempah padang atau rumput cengkih
padang semasa kedatangan haid atau sebelumnya.

Petua 4

Campurkan serbuk halia atau halia yang ditumbuk lumat dengan serbuk lada hitam . Kuantiti sama banyak antara kedua-dua bahan. Isikan dalam kapsul kosong. Makan 2 biji selepas makan tengahari dan malam 2 minggu atau seminggu sebelum haid.

Petua 5

Semasa sakit ketika haid, minumlah air teh pahit tanpa gula.

tapi sebenarnya la kan... doktor beritahu nana, petua betul-betul nak hilangkan sengugut adalah BERANAK..... bukan kawin ye.. kalau kahwin, tak beranak, still tak hilang sakit tu....
tapi make sure la, korang kawin dulu baru beranak ye..
kang tak pasal-pasal nana kene blame bagi petua merepek lak....

19 comments:

Nadia Mashuri said...

saya pun tak pernah makan pil pink tu..
=)

Applepinkcomeyy said...

alhmadulillah, senggugut sy tak teruk, hee,

eh pernah masuk dara.com ye ? mcm kenal ;D

syufaa said...

wahh..petua yg beshh..tp mmg mak syufa sllu pesan..sakit2 time mude2 ni ngade2 je pun..hihi..dh kawen sume ilang.. =P

msredcheesecake said...

hi cik chenta nana,
thnx sudi jengah blog msred.
petua msred nak ilangkan senggugut, kawen...kehehee..

oranglidi said...

trimas 4 share. nanti aku dah ada awek leh a ak bg tips ni.

qyqa said...

hai nana,
thanx dtg belog saya..

menarik tips senggugut nih...
thanx!!!

Najlaa 'Aqilah said...

waaa. boleh try la petua2 lepas ni.

serious selama kena senggugut ni, mmg amik panadol menstrual je, mmg berkurang sakit. tapi takutt...sebab tak elok kan.

Alin Marlini said...

dah beranak pun still ada sengugut lagi.

Anonymous said...

kalau selalu amek ubat pink tu bule mandul kan?

Anonymous said...

Ιt's very effortless to find out any matter on web as compared to textbooks, as I found this piece of writing at this web site.

My website best stun guns

Anonymous said...

Good post. I'm facing a few of these issues as well..

Here is my weblog payday loans online

Anonymous said...

I am no longer cеrtаin wherе you're getting your info, but great topic. I must spend a while finding out more or figuring out more. Thanks for wonderful information I was looking for this info for my mission.

Feel free to visit my web blog: DiamondLinks.net

Anonymous said...

Valuable information. Fortunate me I discovered your website by accident, and
I am shocked why this accident did not happened earlier!
I bookmarked it.

Look at my homepage; reputation management for individuals

Anonymous said...

It's difficult to find educated people in this particular subject, however, you sound like you know what you're talking about!
Thаnkѕ

Ηere iѕ mу blog - Lloyd Irvin

Anonymous said...

Hi therе, I ωant to ѕubscribе for thiѕ ωeblog to tаke
most гecent updates, theгеfore where can i dο it plеaѕe help.



Cheсk out mу weblog :: reputation management

Anonymous said...

I used to be recommended this blog by way of my cousin. I am no longer certain whether
this submit is written via him as nobody else recognise such certain approximately
my problem. You are incredible! Thank you!

Feel free to visit my web page Justin Sather

Anonymous said...

Quality posts is the main to attract the viewers to go to see the web site, that's what this site is providing.

Feel free to visit my homepage; Stun Devices

Anonymous said...

These are really fantastic ideas in about blogging. You have touched some nice factors here.
Any way keep up wrinting.

My web-site: dog joint supplements

Anonymous said...

electronic cigarette, electronic cigarette, smokeless cigarettes, e cigarette, electronic cigarettes, smokeless cigarettes