Saturday, February 5, 2011

Jangan la lupa asal usul...

Assalamualaikum...

morning people... memang jarang bebenor nana update blog... 
kalau datang rajin satu hari sampai 3 blog updated haaa.....
kalau time malas datang, amek ko.. seminggu satu blog pun susah nak update......

ok, actually itu bukan persoalan dan topik nya...
Just nak share dengan siapa yang baca blog nana, ye la blog ni tempat luahan perasaan yang berpada-pada.. maksudnya ada limit la... selagi ok untuk di share, kita boleh la share tapi jangan la sampai memalukan nama orang lain yeee!!
sekadar renungan la untuk kita bersama (tetiba insaf)... 
walau sepopular mana pun kita, walau seramai mana pun kawan kita, 
jangan la kita lupa diri, lupa asal usul kita... lupa diri kita dulu... 
tanpa diri kita dulu, takkan jadi diri kita yang sekarang ni...
Sesetengah orang yang nana rasa la kan, bila dah berada di tempat yang selesa, 
dah pandai nak pilih itu ini.. nak demand kawan dengan siapa, tanpa kita sedar.. dulu kita ni siapa????
dah pandai nak kutuk orang sana sini...
padahal dulu kita ni, sama je dengan orang yang dikutuk tu.... 
dah pandai nak banding-banding jenama-jenama mahal dengan kawan-kawan baru..
padahal dulu, baju yang tak de jenama tu la dipakainya...
kenapa nak jadi macam tu???? 
tak perlu nak heboh satu kampung, satu dunia berpakaian mahal kerana orang dapat nilai sendiri.. 
baju tu mahalkah?? jenama cetak rompak kah??? 
nana bercakap bukan kerana kena batang hidung nana sendiri.. nope!! 
sekadar renungan kita bersama... saling menegur sesama islam....
Tak perlu kita lupa diri oleh kerana dapat berada di kelompok yang selesa..
itu semua hanya pinjaman.. dan Allah boleh ambil semula semua tu dengan sekelip mata je...


wassalam..

3 comments:

DeeBa_DeBaB said...

btol tu kak :)

SweetSyaza said...

betol2...
salu org kejutan budaya je camtu...sibok canang baju die plg mahalsss...hehehhe

.:padie_eyla:. said...

aigoo. die tak sedar agak nya semua orang same je. haish